Vroča dela - Hot Work

 

Usposabljanje za VROČA DELA - HOT WORK sedaj tudi v Sloveniji. Preverite podrobnosti in se prijavite 

 

PREVERITE AKTUALNE TERMINE USPOSABLJANJA

 

Kaj so vroča dela? 

Vroča dela so dela z uporabo odprtega plamena, izvora toplote ali orodja, ki iskri. To so plamensko ali električno varjenje, segrevanje s plamenom plinskega ali bencinskega gorilnika ali z vročim zrakom, brušenje in rezanje z brusilnimi in rezalnimi ploščami, segrevanje gorljive hidroizolacije...

 

Zaradi velikih požarov, predvsem na začasnih deloviščih se je pojavila potreba po usposabljanju za izvajalce vročih del. 

 

vroča dela varjenje 

Vir slike: Pixabay

 

 

Na Civisu pridobljena certifikata Hot Work po licenci SPEK

 

V našem podjetju imata dva strokovna sodelavca pridobljen certifikat Hot Work po licenci SPEK (The Finnish National Rescue Association, oz. nacionalna neprofitna organizacija na področju zaščite in reševanja). 

 

Usposabljanje Hot Work oz. vroča dela od sedaj tudi v Sloveniji

 

Več informacij o usposabljanju pridobite pri g. Martinu Helblu, GSM: 040 632 922 martin.helbl@civis.si ali na tej povezavi. 

 

Stalna in začasna delovišča

Stalno delovišče za vroča dela je določeno območje ali požarni sektor  ki je namenjen izključno varnemu izvajanju vročih del. Če je le mogoče, je treba vroča dela izvajati na stalnem delovišču za vroča dela. Na začasnem delovišču za vroča dela je treba imeti pisno dovoljenje za vroča dela. Prekrivanje streh in polaganje hidroizolacije se vedno izvajata na začasnih deloviščih za vroča dela. 

 

Kje je zahtevan certifikat Hot Work? 

Na finskih gradbiščih brez certifikata Hot Work delo praktično ni mogoče. Vedno več naročnikov za izvajalce vročih del na gradbiščih zahteva omenjen certifikat. 

 

 

Prednosti certifikata SPEK

Prednosti usposabljanja po licenci SPEK so predvsem visoka kakovost vsebine/gradiva za seminarje, ki temelji na ozaveščanju. Je mednarodno priznan certifikat, ki zagotavlja določen nivo znanja vsem lastnikom licenc. 

 

 

Veljavnost Hot Work certifikata 5 let

Vsak certifikat Hot Work je izdan na osebo, ki je opravila izobraževanje. Veljavnost certifikata je 5 let. Velja v vseh skandinavskih državah, prav tako kandidati z opravljenim usposabljanjem v našem podjetju pridobijo CFPA Europe certifikat, kar zagotavlja veljavnost v sledečih državah: 

  • Belgija, Danska, Francija, Nemčija, Portugalska, Švedska, Anglija, Slovenija ter Finska. 

 

vroča dela

Vir slike: Pixabay

Usposabljanje poteka v slovenskem ali hrvaškem jeziku, opravljanje izpita je možno v tudi v drugih jezikih, kot npr.: romunski, hrvaški, poljski, bolgarski...

Usposabljanje poteka v naših poslovnih prostorih na Tržaški cesti 65 v Mariboru. V primeru večjega števila prijavljenih kandidatov organiziramo tudi izredne termine usposabljanja. Usposabljanje traja 8 ur in zajema tako teoretični ter praktični del ter preizkus znanja. 

 

Pogoj  za pristop na izpit je udeležba na usposabljanju. 

Mobilna aplikacija 

Od leta 2016 lahko udeleženci usposabljanja pridobijo tudi MOBILNI CERTIFIKAT, ki si ga lahko naložijo preko aplikacije na svoj mobilnik. Prednosti mobilnega certifikata: 

  • povsod ga imate s sabo dokler imate s sabo svoj mobilnik, 
  • velja kot začasno potrdilo po opravljenem usposabljanju dokler ne dobite pisnega potrdila (cca 3 tedne)
  • enostavno je preveriti podatke iz SPEK registra 
  • specificirano so navedene naloge za imetnika certifikata
  • opomni imetnika na potek certifikata 
 

Aplikacijo si po prejeti številki potrdila snamete na https://mobiilikortti.spek.fi/ 

 

Požar v Mercatorju leta 2015

 

Požar v Mercatorju v Zalogu 12. maja 2015 je bil posledica vročih del (vir: Požar, strokovna revija za varstvo pred požari, april 2017) in prav zaradi razsežnosti in posledic tega požara se je v Sloveniji pričelo ozaveščanje o morebitnih posledicah nepravilno izvedenih vročih del. 

 

Navedbe portala www.svet24.si o ugotovitvah vzrokov požara: Oglejte si celotni članek

"Na podlagi zbranih obvestil in kriminalistično tehničnih opravil, so bili ugotovljeni elementi kaznivih dejanj Povzročitve splošne nevarnosti in Ogrožanja varnosti pri delu, pri čemer so ovadene tri fizične in ena pravna oseba.

Ugotovitve ogleda kraja dogodka pa kažejo, da je zaradi neupoštevanja požarne varnosti in neizvajanja protipožarnih ukrepov prišlo do požara pri obnovitvenih delih (namestitev drsnih vrat v hladilnici), in sicer z varjenjem kovinskih cevi in posledično do vžiga izolacije. Ena oseba je v požaru umrla, nastalo pa je za približno 9 mio materialne škode."

 

 

Vir:

POŽAR, strokovna revija za varstvo pred požari / april 2017

www.spek.fi 

 

Požar na letališču v Seinäjokiju v juniju 2015

 

"Danes zjutraj je na letališču Renganharju Airposrt v Seinäjokiju izbruhnil poćar, ki je poškodoval več sto kvadratnih metrov strehe skladišča. Nevarni požar je bil hitro pogašen". 

 

Požar na omenjenem letališču so povzročila vroča dela na strehi objekta. Poškodovanih je bio več kot  500 kvadratnih metrov strežne kritine letališkega skladišča, v katerem je bilo več letal in druge opreme. Stavba, ki je ostala z ožgano streho, je bila velika več tisoč kvadratnih metrov. Vir: YLE Pohjanmaa 

 

 
 
T : +386 2 331 84 44   •  F : +386 2 331 84 46   •  info@civis.si
 

Vroča dela - Hot Work

Vse pravice pridržane. Copyright © 2015 CIVIS d.o.o.
Sledite nam na:
Facebook