Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) v 51. členu
(prepoved dela pod vplivom alkohola, drog in drugih substanc)tt navaja:

 1. Delavec ne sme delati ali biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc.
 2. Delavec ne sme delati ali biti pod vplivom zdravil, ki lahko vplivajo na psihofizične sposobnosti, na tistih delovnih mestih, na katerih je zaradi večje nevarnosti za nezgode pri delu tako določeno z izjavo o varnosti z oceno tveganja.
 3. Delodajalec ugotavlja stanje iz prvega odstavka tega člena po postopku in na način določenima z internim aktom delodajalca.
 4. Delodajalec mora odstraniti z dela, delovnega mesta in iz delovnega procesa delavca, ki je delal ali je bil na delovnem mestu v nasprotju z določili prvega in drugega odstavka tega člena tt.

 

Kako vpliva uživanje alkohola ter prepovedanih substanc na delo?

Po preživeti noči na zabavi, kjer ste morda vzeli kakšno nedovoljeno substanco, lahko te substance potrebujejo dneve ali celo tedne, da zapustijo vaš organizem. Morda se po užitju droge še nekaj dni po tem počutite čisto vredu, mislite da ste sposobni za delo in vožnjo avtomobila. Ampak tudi najmanjše vrednosti droge v vašem telesu lahko vplivajo na vaše reakcije in trezno razmišljanje. Pri delu na gradbiščih je to seveda lahko usodno.

Morda težave ne povzroča le enkratno užitje teh substanc, temveč dolgoročni trend. Nekaj popitih piv po službi je lahko bilo v preteklosti dovolj, vendar sedaj morate popiti veliko več da začutite učinek alkohola. To pa lahko usodno vpliva na vaše zdravje, odnose in družino.

 

Zaposleni pod vplivom alkohola ali drugih prepovedanih substanc je:

 • manj pozoren – lahko se pripeti delovna nezgoda,
 • je manj produktiven – povroča dolgoročno škodo podjetju,
 • veliko zapravi za substance – posledično lahko pride do kraje znotraj podjetja,
 • podvržen boleznim – izpad delovne sile za podjetje ter povečanje stroška dela, ter drugo.

Določena stopnja nevarnosti obstaja tudi če uživamo zdravila, pa najsi bodo to zdravila na recept ali zdravila, ki jih lahko kupimo v prosti prodaji. V kolikor še zdravila nismo nikoli jemali, ne moremo vedeti njegovih učinkov, zato upoštevajte nasvete zdravnika ali farmacevta. Učinki psihoaktivnih zdravil opisujemo v članku UČINKI PSIHOAKTIVNIH ZDRAVIL.

 

Pomanjkanje podatkov
Kot je navedeno v reviji Delo in varnost – LIV/2009/ŠT.4 v članku z naslovom Alkoholizem v delovnem okolju, v Sloveniji nimamo ustreznih podatkov, na podlagi katerih bi lahko ocenili obseg in stopnjo problematike, povezane z rabo alkohola v delovnih okoljih. Posamezni kazalniki sicer obstajajo, a so premalo specifični (bolniški dopust, netzgode pri delu ) ali premalo pregledni (ni izračunana dejanska škoda).

Ker so tudi postopki za prepoznavanje oseb pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi dostikrat nejasni, tudi nekorektni in praktično neuporabni, smo se odločili, da organiziramo STROKOVNI SEMINAR s strokovnjakom iz prakse, ki bo predstavil primerno sestavljen interni akt in pravilno izpeljane postopke preverjanja vsebnosti psihoaktivnih snovi pri zaposlenih.

 

Toleranca do pitja med delovnim časom
Večinoma pišemo o uživanju alkohola na delovnem mestu, manjkrat o uživanju drog, saj je uživanje alkohola bolj razširjeno, vsaj pri nas v Sloveniji in v Evropi. Uživanje drog je prav tako nevarno kot uživanje alkohola, vendar težje prepoznavno.

Dve ključni situaciji sta pomembni pri vplivu alkohola na delovno storilnost: pitje tik pred delom ali ptije med delovnim časom (kozarček med kosilom ali pitje na delovnem mestu) ali močno opijanje noč pred delom. Na delovnem mestu niso le odvisneži od alkohola vzrok morebitnim težavam in nesrečam, saj raziskave kažejo da veliko težav povezanih s konzumiranjem alkohola povzročijo neredni pivci, ki občasno zaužijejo preveč. (Vir: https://ncadd.org/about-addiction/addiction-update/drugs-and-alcohol-in-the-workplace ).

Alkoholiziranost ali odvisnost od drugih psihoaktivnih snovi je posebej nevarna v sledečih industrijah:

 • delo s hrano,
 • gradbeništvo,
 • vrtanje in miniranje,
 • izkopi,
 • delo na višini
 • instalacije, vzdrževanje in popravila.

Uživanje psihoaktivnih snovi je tudi uživanje predpisanih zdravil, ki vplivajo na naše obnašanje, razsodnost, vid itd. Več o uživanju zdravil si preberite v članku PSIHOAKTIVNA ZDRAVILA

Oglejte si video, ki prikazuje posledice uživanja alkohola na celotno telo, ne le v delovnem procesu.

Pridružite se nam na seminarju NOVI PRISTOPI K ODKRIVANJU PSIHOAKTIVNIH SNOVI NA DELOVNEM MESTU.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
Prijava
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.

Zapri