Nov Pravilnik o izdelavi ocen požarne ogroženosti

Novi pravilnik o izdelavi ocen požarne ogroženosti – kdo so zavezanci, stopnje ogroženosti in metodologija za ocenjevanje.

Zagotavljanje požarne varnosti je ključnega pomena tako v bivalnem kot v delovnem okolju. V začetku meseca decembra 2020 je bil sprejet Pravilnik o izdelavi ocen požarne ogroženosti (Uradni list RS, št. 180/20). Omenjeni pravilnik, ki je začel veljati 19. 12. 2020, je smiselno nadomestil Pravilnik o metodologiji za ugotavljanje ocene požarne ogroženosti. Le ta je s tem datumom tudi prenehal veljati.

Predpisi, ki opredeljujejo požarno ogroženost

Predpisi, ki opredeljujejo požarno ogroženost, so v slovenskem pravnem redu izredno pomembni in jih je tako dobro poznati. Od stopnje požarne ogroženosti, ki je obvezen del vsakega požarnega reda, je namreč odvisen cel niz organizacijskih ukrepov na področju varstva pred požarom. Začenši z usposabljanji, vajami evakuacije in izvajanjem požarnih straž.

Požarne ogroženosti so razdeljene v 6 stopenj

Požarne ogroženosti so razdeljene v 6 stopenj, pri čemer pomeni stopnjo:

1 – zelo majhna požarna ogroženost,

2-majhna požarna ogroženost,

3-srednja požarna ogroženost,

4-srednja do povečana požarna ogroženost,

5- velika požarna ogroženost,

6 -zelo velika požarna ogroženost.

Novi pravilnik o izdelavi ocen požarne ogroženosti

Novi pravilnik o izdelavi ocen požarne ogroženosti določa vrste ocen požarne ogroženosti, zavezance za njihovo izdelavo, stopnje požarne ogroženosti in metodologiji za izdelavo ocen požarne ogroženosti. Pomembna sprememba, ki jo prinaša novi pravilnik, je niz dejavnikov, ki lahko zmanjšajo oceno požarne ogroženosti stavbe. Tako lahko lastnik objekta nekoliko bolj učinkovito kot prej  kot olajšavo pri oceni požarne ogroženosti uporabi vgrajene sisteme aktivne in pasivne požarne varnosti.

Ena izmed novosti, ki jih prinaša nov pravilnik je še posebej zanimiva za lastnike stavb, kot npr. občine. Po novem je obvezna ocena požarne ogroženosti za vsako stavbo katere lastnik ste posebej! V pravilniku pa je natančno opisana metodologija za samo izdelavo ocene požarne ogroženosti.

V primeru, da bi želeli novosti novega pravilnika spoznati podrobneje, se nam pridružite na spletnem seminarju.

Izobraževanje in usposabljanje iz požarne varnosti

Za vsa dodatna pojasnila in informacije pa smo vam seveda z veseljem na voljo in bomo veseli vašega klica ali povpraševanja.

Zapri
Prijava
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.

Zapri