S 1. 1. 2021 se uvajajo spremembe pri izdelavi varnostnih listov ter določitev t. i. UFI (Unique Formula Identifier – unikatni identifikator formulacije) in izvedba notifikacije centrom za zastrupitve (PCNPoison Centre Notifications) za vse nevarne zmesi, namenjene potrošnikom.

S 5. 1. 2021 pa se uvaja obvezno poročanje v bazo SCIP za izdelke, ki vsebujejo SVHC (snovi, ki vzbujajo veliko skrb).

SCIP je nova podatkovna zbirka za potrošnike o nevarnih kemikalijah v izdelkih, namen katere je spodbujanje zamenjave škodljivih snovi.

SVHC so v glavnem snovi, ki so rakotvorne, mutagene ali strupene za razmnoževanje, in snovi, ki so po svojih lastnostih obstojne in se kopičijo v organizmih. Druge snovi, ki vzbujajo enakovredno zaskrbljenost, vključujejo, na primer, endokrine motilce. Za podjetja, ki proizvajajo ali uvažajo izdelke, ki vsebujejo te snovi v koncentraciji več kot 0,1 % mase izdelka, veljajo pravne obveznosti. Prejemnike izdelkov morajo obveščati o prisotnosti snovi in tudi o njihovi varni uporabi. Obveščati morajo tudi potrošnike, ki zahtevajo te informacije.

Zavezanci za novo obveznost poročanja o SVHC snoveh v izdelkih so namreč dobavitelji izdelkov, ki so:

  • proizvajalci in sestavljalci izdelkov v Evropski uniji,
  • uvozniki izdelkov v Evropsko unijo,
  • distributerji in drugi subjekti v Evropski uniji v dobavni verigi, ki dajejo izdelke na trg. Ti se lahko sklicujejo na informacije, ki jih je predložil že njihov dobavitelj, da ne pride do dvojnega poročanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
Prijava
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.

Zapri