Obvladovanje stresa za zdrava delovna mesta

Obvladovanje stresa za zdrava delovna mesta

Evropski teden Varnosti in zdravja pri delu letos predstavlja kampanijo Zdravo delovno okolje 2014-2015: “Obvladajmo stres za zdrava delovna mesta”. Zadnje evropske raziskave kažejo, da so težave z duševnim zdravjem, katerih vzroki so povezani z delom, vse pogostejše. Med ključne dejavnike, ki vplivajo na duševno zdravje, uvrščamo še zlasti ustrahovanje, nadlegovanje in trpinčenje na delovnem mestu, fizično in verbalno nasilje na delovnem mestu, vključno z grožnjami z nasiljem, pa tudi različne oblike diskriminacije. Če delodajalec slednjih oblik ravnanja ne kontrolira in preprečuje, se negativne posledice ne odražajo samo na počutju in storilnosti prizadetega delavca, ampak tudi na širšem delovnem okolju ter v končni fazi na ekonomski učinkovitosti podjetja.

Varnost in zdravje pri delu – skrb vsakogar: Dobro za vas. Dobro za posel.

Aktualna kampanja »Obvladajmo stres za zdrava delovna mesta« bo namenjena ozaveščanju delodajalcev in delavcev o psihosocialnih tveganjih v zvezi z delom, pri čemer bo poseben poudarek na stresu v zvezi z delom. Delodajalce želimo seznaniti s pozitivnimi učinki obvladovanja psihosocialnih tveganj in jih spodbuditi k uporabi preprostih in uporabniku prijaznih orodij za njihovo upravljanje.

Meritve psihosocialnih tveganj

Psihosocialna tveganja je mogoče ocenjevati in obvladovati enako sistematično kot druga tveganja, povezana z varnostjo in zdravjem pri delu. Po mnenju EU-OSHA je najprimernejši način za prepoznavanje tveganj in spopadanje s težavami standardni model ocene tveganja, ki vključuje sodelovanje delodajalca z delavci. Preberite več o psihosocialnih tveganjih in meritvah le-teh

Stroški delodajalcev zaradi bolniških odsotnosti povezanih s stresom in psihološkimi obolenji
Preverite kolikšne so ocene v Evropi zaradi izgube delavcev za bolniške odsotnosti zaradi stresa oz. psiholoških obolenj.

Oglejte si kratki film o obvladovanju stresa na delovnem mestu, ki ga je pripravila Evropska agencija za Varnost in zdravje pri delu:

Več o PSIHOSOCIALNIH TVEGANJIH

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
Prijava
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.

Zapri