Visoke temperature, ki nas spremljajo poleti, po novih raziskavah občutno povečajo možnost za poškodbe na delovnem mestu. Ne glede na to ali se delo opravlja v notranjih prostorih ali na prostem.

Pa tokrat ne govorimo zgolj o boleznih, ki jih visoke temperature lahko poslabšajo, ampak konkretno o dejanskem povečanju števila nezgod, ki se zgodijo na delovnem mestu.

Seveda visoke temperature neugodno vplivajo na potek določenih bolezni (srčno-žilne, ipd.) in lahko povzročijo vročinski udar, dehidracijo,… ampak kar je presenetilo avtorje raziskave je bilo dejstvo, da se znatno poveča tudi število navidezno nepovezanih nesreč, kot so na primer padci iz lestve, trki s premikajočimi delovnimi stroji ali stisnitve.

Raziskava, ki so jo izvedli v Kaliforniji je bila narejena na vzorcu 11 milijonov delavcev med leti 2001 in 2018. Pokazala je sledeče:

  • Na dneve, ko so temperature presegle 32℃, so imeli delavci med 6% in 9% večjo možnost, da se bodo poškodovali na delovnem mestu, kot ob dnevih, ko je bila temperatura med 10 -15 ℃.
  • Ob dnevih, ko so beležili temperature višje od 38 ℃ pa se je tveganje povečalo za 10% – 15%.

Kar je bilo zelo zaskrbljujoče je, da so se procenti močno povečali tudi pri delavcih, ki ne delajo na prostem. V proizvodnjah so npr. ob dnevih, kjer je temperatura zunaj presegla 35℃ imeli verjetnost za nezgode pri delu kar za 7% višje, kot ob hladnejših dneh.

Vzrok tega je lahko tudi to, da večina večjih proizvodenj nima urejenega hlajenja, pregreti delavci pa so tako podvrženi mnogim tveganjem, ne glede na lokacijo dela.

Vročina sama vpliva na človekovo fiziologijo, mišljenje in sposobnost spopadati se z vsakodnevnimi nalogami in zadolžitvami. Prav zaradi tega tudi hitreje pride do napak ali slabe presoje, kar pa seveda lahko vodi do delovnih nezgod. Posledično pa tudi do velikih stroškov, ki jih vsaka delovna nezgoda prinaša za delodajalca.

Kar vam lahko svetujemo je, da ustrezno poskrbite za svoje zaposlene, jim omogočite delo znotraj meja dovoljenih temperatur, poskrbite za hlajenje prostorov v katerih delajo, kadar je to mogoče, svojim zaposlenim zagotovite dovolj vode in jim nudite prostor za ohladitev. Seveda pa smo vam na voljo za vse dodatne informacije kako zagotoviti toplotno ugodje.

Vir raziskave: myosh; Vir slike: Canva

 

Zapri
Prijava
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.

Zapri