Vpliv SCC standarda na pogostost nezgod in stroške v podjetju

Vpliv SCC standarda na pogostost nezgod in stroške v podjetju

V podjetju Civis smo leta 2011 naredili obsežnejšo raziskavo vpliva uvedbe standarda SCC na poslovanje podjetij, ki so uvedla standard. V praksi se je skozi leta pokazalo, da se je uvedba standarda SCC podjetjem izplačala. Naročniki oziroma izvajalci so z uvedbo standarda SCC pridobili na konkurenčni prednosti, saj lahko v Evropski uniji (EU) kandidirajo za nove posle. Brez omenjenega standarda se v državah, ki priznavajo SCC standard, le s težavo kandidira za posel.

Z uvedenim SCC standardom podjetje izkazuje:

  • varnost
  • zdravje
  • srkb podjetja do varstva okolja.

 

Prihranek in zmanjšanje delovnih nezgod

Raziskava je pokazala sledeče spremembe znotraj podjetij (poleg večje konkurenčne prednosti na trgu):

  • pri vseh naročniki oziroma izvajalcih se faktor pogostosti nezgod (PN) zmanjšuje,
  • direktni stroški delovnih nezgod (zaradi izgubljenih delovnih ur) se zmanjšujejo,
  • tudi stroški odškodninskih tožb se zaradi delovnih nezgod zmanjšujejo, saj je zaradi uvedenega SCC standarda nezgod iz leta v leto manj.
  • iz istega razloga se zmanjšujejo stroški zdravljenja iz naslova plačevanja regresnih zahtevkov ZZZRS.
  • posledično pa se zmanjšujejo tudi stroški uvajanja nove potrebne delovne sile na gradbišču, prav zaradi manjše odsotnosti poškodovanih delavcev.
  • v vseh treh primerih se je izkazalo, da je finančni prihranek po uvedbi SCC standarda ogromen glede na vložek za uvedbo SCC standarda in njegovo izvajanje ter vzdrževanje.

 

 

Podjetje Civis d.o.o. je pri treh podjetjih izvedlo raziskavo glede učinkovitosti uvedenega SCC standarda na območju slovenskega trga. Cilj raziskave je bil ugotoviti, koliko dejansko vpliva uveden SCC standard na pogostost nezgod in stroške v podjetju. Analiza je bila narejena na osnovi pridobljenih podatkov o opravljenih delovnih urah, izgubljenih delovnih urah zaradi bolniškega staleža in posledično finančne izgube glede na delovno uro. Individualni odškodninski zahtevki in morebitni regresni zahtevki niso bili upoštevani. Prav tako v raziskavo niso zajeti stroški najemanja nadomestnih delavcev in njihova usposabljanja. Izkazalo se je, da je SCC standard, ki v prvi meri vpliva na varnost, zdravje in odnos do okolja, dejansko dobro orodje za znižanje stroškov zaradi izgube ur kot posledica delovnih nesreč.

 

 

Rezultati v vseh treh podjetjih prikazujejo jasno sliko, tj. da je uvedba SCC standarda, vplivala tudi na znižanje stroškov zaradi izgubljenih ur iz naslova delovnih nesreč. Prikazano je dejstvo, da se pogostost nesreč glede na določeno število delovnih ur iz leta v leto znižuje, kar je pravzaprav bistvo SCC standarda. Posledično pa je izpolnjen tudi pogoj glede zniževanja faktorja PN (pogostost nesreč), ki mora imeti tendenco padanja.

 

Več informacij o uvedbi SCC standarda pridobite na info@civis.si ali na povezavi uvedba SCC standarda.

Preverite termine rednih SCC usposabljanj za podjetja, ki imajo uveden SCC standard

Vir: Dušan Bezjak, Dejvi Ružič: STANDARD SCC KOT NADZORNI MEHANIZEM ZA IZVAJANJE VARNOSTI IN ZDRAVJA NA DELOVIŠČU – GRADBIŠČU

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Zapri
Prijava
Zapri
Košarica (0)

V košarici ni izdelkov. V košarici ni izdelkov.

Zapri